
Mevsimlere Göre Çiçekler
Çiçekler doğanın güzelliğini görsel olarak en iyi şekilde yansıtan, farklı renk ve kokulara sahip tabiat süsleridir. Mevsimlere göre değişkenlik gösteren türelere sahip olan çiçeklerin değişkenliğini havanın sıcaklığı, güneşin durumu ve bölgenin aldığı yağış oranları belirlemektedir. Dört farklı mevsim şartlarında yetişebilen çiçekleri inceleyerek yaşam alanlarınızı rengarenk ve mis kokulu çiçeklerle donatabilir, doğanın insanoğluna sunduğu güzelliklerle birlikte yaşayabilirsiniz.
Kış Mevsiminde Yetişen Çiçekler
Kış aylarında bahçelerde bakım yapmak oldukça zordur. Artan yağışlar, sıcaklığın düşmesi olumsuz etkenler olsa da, kış aylarında yetişen çiçek türleriyle yaşam alanlarınızı renklendirebilirsiniz.
Sıklamen Çiçeği
Balkon ve bahçelerde yetiştirilmeye uygun bir yapıya sahip olan Sıklamen, soğuk havaya dayanıklı bir çiçektir ve kış aylarında çiçek açar. Nemli ortamlarda gelişme gösteren çiçeğin dondurucu kış soğuklarında sert rüzgarlardan korunması gereklidir. Koyu fuşya renkli pembe bir renge sahip olan sıklamen çiçeği eskilerin Buhur-u Meryem adını verdiği bir çiçektir. 20 den fazla türe sahiptir.
Atatürk Çiçeği
sıcak ortamları sevmeyen Atatürk çiçeği, üzerine doğrudan gelen güneş ışığında gelişim göstermez, sonbahar başından kış ortalarına kadar gelişimini sürdürür.
Çuha Çiçeği
Soğuk iklim şartlarına en fazla dayanıklılık gösteren çiçeklerden biri olan Çuha çiçeği -35 dereceye varan soğuklarda bile yetiştirilebilmektedir. Anavatanı Çin olan Çuha çiçeğinin 200 değişik türe sahip olduğu bilinmektedir. Turuncu, sarı, kırmızı ve pembe renklerde çiçek açmaktadır. Açelya, kardelen, hercai menekşe, sardunya, kamelya kışın çiçekleri arasında yer alan diğer çeşitlerdir.
İlkbahar Çiçekleri
Çiğdem Çiçeği
Mavimsi mor, beyaz ve sarı renklerde çiçeklere sahiptir. Suyun bol olduğu ortamlarda daha iyi gelişme gösterir. Mart ayının başlarında çiçek açmaya başlar.
Lavanta
Kokusuyla ünlü çiçekler arasında yer almaktadır. Mavi mor kırmızı renklerde çiçeklere sahiptir. Mevsimsel özelliklere bağlı olarak Mart başında çiçeklenmeye başlayan Lavanta, bazı bölgelerde Haziran ayında çiçek açmaya başlar.
Lale
Mart ve Nisan aylarında olmak üzere senede bir kez çiçek açar. Mevsim şartlarının uygun olması halinde bir buçuk ay kadar görünümünü korur. Fazla yakıcı olmayan güneş sayesinde hızla gelişerek rengarenk çiçekler açar. Defne, Lavanta, Papatya, Leylak, anemon ilkbaharda açan çiçek çeşitleri arasında yer almaktadır.
Yaz Çiçekleri
Gül
En çok sevilen çiçekler arasında olan Gül, kokusu, farklı renkleri ve olağanüstü görünümüyle özellikle kadınların favorisidir. Yaz başında çiçek açan gül soğukların başlamasıyla birlikte yaprak döker.
Ortanca
Estetik görünümleriyle en fazla tercih edilen yaz çiçekleri arasındadır. Haftada iki kez bol sulanmayı sever. Hava akımlarından kötü etkilenen çiçeğin rüzgarlı havalarda korunması gerekir. Haziran-Eylül arasındaki aylarda çiçek açmaya devam eder.
Manolya
Saf beyaz çiçekleri ve kendine has kokusuyla oldukça sevilen manolya çiçeği, yaz ortasında çiçeklenmeye başlayan Manolya kış boyunca görkemli güzelliğini koruyabilmektedir. Ortanca, Kadife çiçeği, ipek çiçeği, zambak, ateş çiçeği, pervane çiçeği yaz aylarında çiçek açan bitkiler arasında yer almaktadır.
Sonbahar Çiçekleri
Zinya
Aydınlık ve ılıman ortamları sever. Sonbahar mevsiminde çiçeklenen Zinya, sık ve bol sulanmalıdır. Kireçli topraklarda daha iyi gelişim gösterir.
Medine Çiçeği
Sonbaharda Ponpon şeklinde açan mor beyaz çiçeklere sahiptir. Havaların serinlemeye başladığı dönemlerde gelişimini tamamlayan Medine çiçeği, düğme çiçeği veya hanım düğmesi olarak da adlandırılmaktadır.
Portakal Nergisi
Sonbaharın en güzel çiçeklerinden biridir. Turuncu bir renge sahip olan portakal nergisi, eskiler tarafından aynısafa olarak adlandırılmıştır. Oldukça parlak ve görkemli çiçeklere sahiptir. Karanfil, frezya, orkide gibi çiçekler de sonbahar mevsiminin kendine has güzelliklere sahip çiçekleri arasında yer almaktadır.